Citrónové rezy s tradičným Lipánkom a posýpkou
Ingrediencie
- 100 g cukru
- 200 g hladkej múky + na vysypanie formy
- 90 g Juhočeského bieleho jogurtu Nature
- 1 vajce
- kôra z jedného citróna
- 0,5 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 90 ml oleja
- štipka soli
- Juhočeské maslo na vytretie formy
- 2 citróny na ozdobu
Plnka:
- 2 vajcia
- 300 g tradičného Lipánka
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 30 g cukru
Posýpka:
- 60 g Juhočeského masla
- 50 g cukru
- 60 g hladkej múky
Návod na prípravu
Vajce vyšľaháme s cukrom, Juhočeským bielym jogurtom Nature a olejom. Prisypeme múku, soľ, prášok do pečiva, jedlú sódu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a vypracujeme hladké cesto. Tradičného Lipánka zmiešame s cukrom, vajíčkami a citrónovou šťavou. Menšiu formu vytrieme Juhočeským maslom a vysypeme múkou. Do formy vlejeme cesto a potrieme náplňou. Z Juhočeského masla, múky a cukru spracujeme posýpku, ktorou posypeme náplň. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C cca 40 minút. Na hotový koláč pokladieme na plátky nakrájaný citrón.