Domáca vianočka s tvarohovým Lipánkom
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 tvarohový Lipánek
- 500 g hladkej múky
- 115 g kryštálového cukru
- 2 štipky soli
- 16 g čerstvého droždia
- 160 g čerstvého Juhočeského mlieka
- 3 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- 30 g rumu
- 15 g vanilkovej pasty alebo extraktu
- 115 g zmäknutého Juhočeského masla
- 100 g hrozienok v rume
Na ozdobu:
- 1 tvarohový Lipánek
- 1 vajce na potrenie
- 50 g plátkov mandlí
- hrušky na ozdobu
Návod na prípravu
Na cesto zmiešame všetky ingrediencie okrem Juhočeského masla a hrozienok. Miesime v robote na minimálnu rýchlosť cca 3 minúty a na vyššiu rýchlosť ďalších 7-8 minút. Potom pridáme zmäknuté Juhočeské maslo a miesime, až kým sa cesto úplne nespojí a nie je úplne hladké. Nakoniec pridáme hrozienka.
Cesto vyberieme z misy, párkrát ho preložíme a necháme odpočívať cca 30 minút.Potom cesto položíme na stôl, jemne ho stlačíme, aby sa uvoľnil vzduch, pretiahneme do strán a rozdelíme na 9 kusov (každý približne 120 g). Z rozdelených kusov vyvaľkáme valčeky a necháme odpočívať ďalších 30 minút. Zo štyroch valčekov zapletieme vrkoč a potrieme ho vajíčkom. Dlaňou vytvoríme uprostred jamku a pridáme ďalší vrkoč spletený z troch pruhov. Potrieme vajíčkom a priložíme menší vrkôčik vytvorený z dvoch dielov a znovu potrieme vajcom a posypeme mandľami. Vianočku preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a do cesta zapichneme 3-5 špajlí, aby vianočka držala. Pokropíme trochou vody, aby cesto nevyschlo, a vianočku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 2,5 až 3 hodiny. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 4 minúty. Po 4 minútach prikryjeme celú vianočku alobalom, znížime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších 30 minút. Po 30 minútach zložíme alobal a pečieme ďalších 10 minút. Otočíme plech a pečieme posledných 5 minút, aby na povrchu vznikla zlatistá farba. Vianočku necháme vychladnúť na plechu. Hotovú ji ozdobíme tvarohovým Lipánkom a nakrájanou hruškou.