Ingrediencie (na 10 porcií)
- 150 g hladkej žitnej múky
- 350 g hladkej pšeničnej múky
- 5 g sušeného droždia
- 2 lyžice octu
- 0,5 lyžičky drvenej rasce
- 1 lyžica soli
- 330 ml vody
- 0,5 lyžičky drveného feniklu
- 200 g syra Lipánek
- 200 g šunky podľa výberu
- rasca a soľ na posypanie
Návod na prípravu
V mise zmiešame obe múky, droždie, soľ, rascu, fenikel, ocot a vodu. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť na cca 30 minút. Na pomúčenej doske si z cesta vypracujeme valček a rozdelíme ho na 10 kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do tvaru bosniaka. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom posypeme múkou a uprostred pozdĺžne nakrojíme. Do rezu nasypeme rascu a soľ. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 10 minút. Potom vyberieme a na každý bosniak dáme plátok šunky a plátok syra Lipánek. Necháme ešte 5 minút dopiecť a môžeme podávať.