Galetka s hruškami a Lipánkom tvarohovým
Ingrediencie (8 porcií)
- 200 g hladkej múky
- 100 g Juhočeského masla
- 1 vajce
- 2 lyžice studenej vody
- štipka soli
- 2 Lipánky tvarohové
- 3–4 hrušky
- karamel alebo práškový cukor na dokončenie
Návod na prípravu
Múku zmiešame s maslom, vajíčkom, vodou a štipkou soli. Akonáhle vznikne hladké cesto, máme hotovo. Cesto zabalíme do fólie a dáme ho na 30 minút do chladničky.
Medzitým si nakrájame hrušky na tenké plátky.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu o hrúbke asi 0,5 cm. Plát preložíme na papier na pečenie a na plech. Na cesto natrieme Lipánka, necháme okraje asi 5 cm, ktoré nebudeme potierať. Na Lipánka naskladáme plátky hrušiek. Okraje cesta preložíme cez náplň.
Galetku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25–30 minút, až kým nebude cesto zlatisté a chrumkavé.
Po upečení môžeme galetku posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť karamelom. Pri podávání pridáme navrch dezertu lyžicu Lipánka.