Jablčný crumble s krémom z tradičného Lipánka
Ingrediencie (1 malá forma)
- 2 balenia tradičného Lipánka
- 150 ml čerstvej Juhočeskej smotany
- 1 lyžička práškového cukru
- 150 g Juhočeského masla
- 5–6 jabĺk
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžica vanilkovej pasty
- 80 g cukru
- 80 g hladkej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 2 štipky soli
Návod na prípravu
Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Vo veľkej panvici pripravíme karamel z 30 g cukru a 50 g Juhočeského masla. Do karamelu pridáme nakrájané jablká a škoricu. Premiešame a vložíme do malej zapekacej formy potrenej Juhočeským maslom. Zo zvyšného Juhočeského masla, cukru, múky, ovsených vločiek a soli vypracujeme posýpku, ktorú rovnomerne rozložíme na jablká. Crumble pečieme v rúre vyhriatej na 225 °C cca 25 minút.
V mise vyšľaháme čerstvú Juhočeskú smotanu s práškovým cukrom, vanilkovou pastou a postupne vmiešame tradičného Lipánka. Hotový crumble týmto krémom ozdobíme.