myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všetky Varíme spolu

Jahodové kysnuté knedle s vanilkovou omáčkou

Jahodové kysnuté knedle s vanilkovou omáčkou

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • ½ čerstvého droždia
  • 250 ml Juhočeského mlieka
  • 25 g cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • čerstvé alebo mrazené jahody

Vanilková omáčka:

  • 1 ks Lipánek vanilková nátierka
  • 100 ml Juhočeskej smotany

Na dokončenie:

  • rozpustené Juhočeské maslo
  • práškový cukr

Návod na prípravu

Rozdrobené droždie zasypeme cukrom, lyžicou múky a pridáme trochu vlažného Juhočeského mlieka. Vznikne nám tak kvások, ktorý necháme vzísť asi 15 minút pod utierkou. Hotový kvások pridáme k múke, zvyšnému mlieku, cukru, vajíčku a soli. Za pomoci robota vypracujeme hladké cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien misy, a necháme ho opäť pod utierkou hodinu kysnúť.
Cesto vyvaľkáme na širšiu placku a nakrájame nožom na štvorce. Jahody v ceste obalíme a vytvarujeme guľaté knedle. Vytvorené knedle necháme ďalších 15 minút kysnúť na pomúčenej doske. Potom ich varíme v pare asi 10 minút podľa veľkosti.
Medzitým si pripravíme vanilkovú omáčku. V hrnci na strednom plameni rozmiešame Lipánek vanilkovú nátierku so smotanou.
Knedle podávame s vanilkovou omáčkou, práškovým cukrom a rozpusteným maslom.

cssk
myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom