Jahodové kysnuté knedle s vanilkovou omáčkou
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- ½ čerstvého droždia
- 250 ml Juhočeského mlieka
- 25 g cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- čerstvé alebo mrazené jahody
Vanilková omáčka:
- 1 ks Lipánek vanilková nátierka
- 100 ml Juhočeskej smotany
Na dokončenie:
- rozpustené Juhočeské maslo
- práškový cukr
Návod na prípravu
Rozdrobené droždie zasypeme cukrom, lyžicou múky a pridáme trochu vlažného Juhočeského mlieka. Vznikne nám tak kvások, ktorý necháme vzísť asi 15 minút pod utierkou. Hotový kvások pridáme k múke, zvyšnému mlieku, cukru, vajíčku a soli. Za pomoci robota vypracujeme hladké cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien misy, a necháme ho opäť pod utierkou hodinu kysnúť.
Cesto vyvaľkáme na širšiu placku a nakrájame nožom na štvorce. Jahody v ceste obalíme a vytvarujeme guľaté knedle. Vytvorené knedle necháme ďalších 15 minút kysnúť na pomúčenej doske. Potom ich varíme v pare asi 10 minút podľa veľkosti.
Medzitým si pripravíme vanilkovú omáčku. V hrnci na strednom plameni rozmiešame Lipánek vanilkovú nátierku so smotanou.
Knedle podávame s vanilkovou omáčkou, práškovým cukrom a rozpusteným maslom.