myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všetky Varíme spolu

Koláč s tvarohovým Lipánkom, makovou a orechovou náplňou

Koláč s tvarohovým Lipánkom, makovou a orechovou náplňou

Ingrediencie (na 1 plech)

  • 250 ml trvanlivého Juhočeského mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g Juhočeského masla
  • 70 g cukru
  • 1 vajce
  • soľ
  • 2 žĺtka
  • práškový cukor a čerstvé ovocie na ozdobu
  • 30 g čerstvého droždia
  • 2 balenia tvarohového Lipánka

Maková náplň:

  • 150 g maku
  • 150 ml trvanlivého Juhočeského mlieka
  • 2 lyžice cukru

Oriešková náplň:

  • 150 g vlašských orechov
  • 2 lyžice cukru
  • 150 ml trvanlivého Juhočeského mlieka
  • 1 lyžička škorice

Maková náplň:

  • 150 g máku
  • 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
  • 2 lžíce cukru

Oříšková náplň:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
  • 1 lžička skořice

Návod na prípravu

Trvanlivé Juhočeské mlieko ohrejeme, pridáme lyžičku cukru a droždie a necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, štipku soli, cukor, jeden žĺtok, vajce, pokrájané Juhočeské maslo a kvások. Vypracujeme hladké cesto. Posypeme ho zľahka múkou, prikryjeme utierkou a necháme cca 45 minút kysnúť. Tvarohového Lipánka zmiešame s jedným žĺtkom. Mak, cukor a mlieko zľahka povaríme. Mleté orechy zmiešame s mliekom, cukrom, škoricou a povaríme. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto navrstvíme  orechovú, makovú a tvarohovú náplň. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a ozdobíme ovocím.

cssk
myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom