Koláč z filo cesta s krémom zo sladkej nátierky Lipánek a omáčkou z jahôd
Ingrediencie
- 200 g filo cesta
- 30 g Juhočeského masla
- 300 g čerstvej Juhočeskej smotany
- 1 lyžica vanilkovej pasty
- 2 balenia sladkej nátierky Lipánek
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 150 g mrazených jahôd
- 50 g čerstvých jahôd + na ozdobenie
- pár lístkov čerstvej bazalky + na ozdobenie
- 1 lyžička solamylu
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 20 g práškového cukru
- 3 lyžice vody
Návod na prípravu
Filo cesto potrieme rozpusteným Juhočeským maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C cca 10 min. Studenú čerstvú Juhočeskú smotanu vyšľaháme spoločne so sladkou nátierkou Lipánek, práškovým cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou pastou. V hrnci privedieme k varu mrazené jahody, na kocky nakrájané čerstvé jahody, citrónovú kôru, najemno nakrájanú bazalku, vodu a solamyl. Hotové cesto rozdrobíme, potrieme krémom, zalejeme jahodovou omáčkou a ozdobíme jahodami a bazalkou.