Kysnuté bratislavské rohlíčky so smotanovým Lipánkom
Návod na prípravu
V Juhočeskom mlieku zmiešame droždie s 1 lyžičkou cukru. Juhočeské maslo vyšľaháme so zvyšným cukrom, pridáme žĺtky a celé vajcia a miešame cca 15 minút. Potom zapracujeme múku, soľ, kvások, vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Na náplň premiešame všetky suroviny a podľa chuti dosladíme. Na pomúčenej ploche cesto rozdelíme na dva diely a každý rozvaľkáme. Nakrájame na trojuholníky, naplníme, vytvarujeme ako rohlíky a necháme nakysnúť. Rohlíčky rozložíme na vymastený plech a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 15 minut dozlatista. Po upečení posypeme prášovým cukrom a podávame.
Ingredience
Cesto na 12 rohlíčkov:
- 500 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- 2 celé vajcia
- 200 g Juhočeského masla
- 80 g práškového cukru
- štipka soli
- 30 g droždia
- 250 ml plnotučného Juhočeského mlieka
Náplň:
- 120 g mletých vlašských orechov
- 50 g Juhočeskej smotany
- 1 balenie Lipánka tradičného
- rozdrvené piškóty na zahustenie zmesi
- 1 g škorice
- 1 vanilkový cukor