Lipánkova jahodová guľa
Ingrediencie
- 4× Lipánek tradičný smotanový
- 2× Juhočeská smotana čerstvá
- 90 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 8 plátkov želatíny
- cukrárske piškóty
- 400 g čerstvých jahôd
- potravinárska fólia
- 3 lyžice vody
Návod na prípravu
Strednú misu vyložíme potravinárskou fóliou. Jahody nakrájame na plátky a položíme plochou stranou na fóliu. Nakoniec budú jahody tvoriť vrchnú stranu torty. Zvyšné jahody rozmixujeme s trochou vody tyčovým mixérom.
Smotanu ušľaháme do tuha. Metličkou do nej zamiešame Lipánkov a cukry. Plátky želatíny dáme do kastrólika, zalejeme asi troma lyžicami vody a necháme ich napučať. Potom želatínu zľahka rozpustíme na sporáku. Nesmie sa variť, len zahriať. Akonáhle je všetka želatína rozpustená, zamiešame do nej dve lyžice pripraveného krému, ktorý potom zamiešame metličkou do pripravenej zmesi.
Krém nalejeme do polovice misy s jahodami. Cukrárske piškóty obalíme v jahodovom pyré a poukladáme ich na krém. Piškóty zalejeme opäť krémom takmer k okraju misy. Navrch dáme ďalšiu vrstvu obalených piškótov. Tým vytvoríme dno dezertu, preto dbáme, aby boli piškóty všade. Piškóty ľahko pritlačíme, prikryjeme ich tanierom alebo potravinárskou fóliou a dáme chladiť do chladničky ideálne do ďalšieho dňa, alebo aspoň na 8 hodín.
Po zatuhnutí dáme na misu tanier a otočíme ju. Teraz je čas zložiť misu aj s fóliou a potešiť sa jahodovým výsledkom.