Makovec s vanilkovým Lipánkom
Ingrediencie (12 porcií)
- 250 g hladkej múky
- 100 g maku
- 150 g cukru
- 1 kypriaci prášok
- 1 vajce
- 100 g rozpusteného Juhočeského masla
- 250 g mlieka
- 1 lyžica marmelády / lekváru
Poleva
- 3 Lipánky tradičné vanilkové
- šťava z ½ citróna
Návod na prípravu
Rúru predhrejeme na 170 °C. Koláčovú formu alebo hlbší plech vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
Múku, mak, cukor a kypriaci prášok zmiešame v mise. Potom pridáme aj vajcia, rozpustené maslo, mlieko a marmeládu alebo lekvár. Všetko zamiešame a nalejeme do pripravenej formy.
Lipánky zmiešame so šťavou z citróna a potrieme ním cesto.
Pečieme asi 30 minút. Keď sa makovec nelepí na špajli, je hotový.