Mandľovka s vanilkovou nátierkou Lipánek a ovocným prelivom
Ingrediencie (12 porcií)
- 1 balenie sladkej nátierky Lipánek
- 60 g cukru
- 500 g hladkej múky
- 50 g Juhočeského masla
- 225 ml trvanlivého Juhočeského mlieka
- 30 g droždia
- soľ
- 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
- plátky mandlí
- 2 lyžice medu
- mrazené ovocie
Návod na prípravu
Cukor, múku, droždie, Juhočeské maslo, trvanlivé Juhočeské mlieko a soľ vypracujeme do hladkého cesta. Cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou a vyvaľkáme bochníček. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť. Po vykysnutí bochníček rozkrájame na malé dieliky o hmotnosti cca 60 g. Z každého dielu cesta vyvaľkáme tri pramienky, ktoré navrchu spojíme, a upletieme vrkôčik. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ďalších 45 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca 15 minút. Medzitým si rozohrejeme mrazené ovocie s medom. Hotové mandľovky po vychladnutí potrieme sladkou nátierkou Lipánek a prelejeme omáčkou z ovocia.