Maslové koláčiky s Tvarohovým Lipánkom
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3 lyžice cukru
- 175 ml vlažného Juhočeského mlieka
- 85 g Juhočeského masla
- 1 citrón
- 2 balenia tvarohového Lipánka
- čerstvé jahody
Návod na prípravu
Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a cukrom. Pridáme pokrájané Juhočeské maslo a spracujeme. Juhočeské mlieko ohrejeme a vmiešame lyžičku citrónovej šťavy. Vlejeme k múke s maslom a premiešame. Vznikne mierne lepivé cesto, ktoré dáme na pomúčenú dosku a prepracujeme tak, aby sa z neho dalo tvarovať. Cesto roztiahneme na zhruba 3 cm silný plát a vykrojíme kolieska. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 10 minút. Medzitým si pripravíme polevu. Citrónovú kôru nastrúhame na jemnom strúhadle. Do misky vytlačíme asi jednu lyžičku citrónovej šťavy a prisypeme práškový cukor. Šľaháme, až kým nevznikne hustý krém. Vychladnuté koláčiky rozkrojíme a potrieme tvarohovým Lipánkom, ozdobíme jahodami a priklopíme druhou časťou koláčika. Pokvapkáme citrónovou polevou a posypeme citrónovou kôrou.