Mäsové gule so syrovou omáčkou
Ingrediencie (4 porcie)
Na mäsové gule:
- 500 g hovädzieho mäsa (alebo mix bravčového a hovädzieho)
- 1 menšia cibuľa
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky
- soľ, korenie
Na syrovú omáčku:
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- 250 ml vývaru
- 250 ml Juhočeského mlieka
- 4 trojuholníčky taveného syra Lipánek
- 1 lyžica sójovej omáčky
- soľ, korenie
Návod na prípravu
Mleté mäso zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou, vajcom, strúhankou, soľou a čiernym korením. Z mäsovej zmesi vytvarujeme guličky, ktoré dáme na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme ich v rúre na 190 ° C asi 20 minút dozlatista.
Než sa mäsové guličky upečú, pripravíme si syrovú omáčku. V kastróliku rozpustíme maslo, pridáme múku a minútku osmažíme. Po častiach pridáme mlieko, vývar a tavený syr Lipánek. Za stáleho miešania necháme omáčku zhustnúť. Ochutíme ju sójovou omáčkou, soľou a korením.
Mäsové gule so syrovou omáčkou môžeme podávať so šťouchanými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo hranolkami.