myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všetky Varíme spolu

Mriežkový koláč z krehkého cesta s tradičným Lipánkom a figami

Mriežkový koláč z krehkého cesta s tradičným Lipánkom a figami

Ingrediencie (na 6 porcií)

  • 160 g Juhočeského masla
  • 330 g hladkej múky
  • 130 g cukru
  • 2 žĺtka
  • 1 vajce
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • 3 figy
  • 1 balenie tradičného Lipánka
  • 0,5 prášku do pečiva

Návod na prípravu

Zmäknuté Juhočeské maslo vytrieme s cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vajce, žĺtka a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca dve hodiny odležať v chladničke. Formu vymastíme Juhočeským maslom a vysypeme múkou. Oddelíme menšiu časť cesta na prúžky a necháme v chladničke. Zvyšné cesto rozvaľkáme a vyložíme ním formu až po okraj. Dno poprepichujeme vidličkou. Potom potrieme tradičným Lipánkom. Figy nakrájame na tenké plátky a rovnomerne vyskladáme do formy. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme a vypracujeme cca 10 prúžkov. Najprv položíme päť prúžkov a cez ne zvyšných päť a vytvoríme mriežku. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút. Potom znížime na 170 °C a pečieme ďalších 25–30 minút.

cssk
myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom