Mriežkový koláč z krehkého cesta s tradičným Lipánkom a figami
Ingrediencie (na 6 porcií)
- 160 g Juhočeského masla
- 330 g hladkej múky
- 130 g cukru
- 2 žĺtka
- 1 vajce
- kôra z jedného citróna
- štipka soli
- 3 figy
- 1 balenie tradičného Lipánka
- 0,5 prášku do pečiva
Návod na prípravu
Zmäknuté Juhočeské maslo vytrieme s cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vajce, žĺtka a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca dve hodiny odležať v chladničke. Formu vymastíme Juhočeským maslom a vysypeme múkou. Oddelíme menšiu časť cesta na prúžky a necháme v chladničke. Zvyšné cesto rozvaľkáme a vyložíme ním formu až po okraj. Dno poprepichujeme vidličkou. Potom potrieme tradičným Lipánkom. Figy nakrájame na tenké plátky a rovnomerne vyskladáme do formy. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme a vypracujeme cca 10 prúžkov. Najprv položíme päť prúžkov a cez ne zvyšných päť a vytvoríme mriežku. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút. Potom znížime na 170 °C a pečieme ďalších 25–30 minút.