myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všetky Varíme spolu

Musaka so syrovým bešamelom

Musaka so syrovým bešamelom

Ingrediencie (6 porcií)

  • Lipánek topený syr
  • 2 menšie baklažány
  • 5 zemiakov (cca 500 g)
  • soľ
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky škorice
  • tymián, oregano, bobkový list, muškátový oriešok
  • 500 g hovädzieho alebo jahňacieho mletého mäsa
  • 1 dl červeného vína
  • 400 g paradajok v plechovke
  • 90 g Juhočeského masla
  • 70 g hladkej múky
  • 600 ml Juhočeského mlieka

Návod na prípravu

Baklažány nakrájame na zhruba centimetrové prúžky. Môžeme ich osoliť a nechať vypotiť. Vodu potom zotrieme obrúskom. Zemiaky nakrájame na tenšie plátky. Kolieska poukladáme na plech s papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi 25 minút.
Na panvici opečieme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme korenie, ktoré necháme minútku rozvoňať. Potom pridáme mleté mäso, soľ, čierne korenie a zhruba 5 minút restujeme. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak, víno a ešte ďalšie 2 minúty restujeme.
V stredne veľkom kastróliku pripravíme zápražku. Rozpustíme maslo, na ktorom krátko opečieme múku. Po častiach zamiešame mlieko, až nám vznikne svetlý bešamel. Do bešamelu pridáme 5 trojuholníčkov topeného Lipánka. Podľa chuti dosolíme a ochutíme muškátovým orieškom.
Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom. Na jej dno dáme zemiaky, na ne baklažány, mleté mäso, opäť baklažány, zvyšok mäsa a navrch bešamel. Musaku dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 45 minút, až kým nie je krásne opečená.

cssk
myslíme na príroduHláskanie s Lipánkom