Musaka so syrovým bešamelom
Ingrediencie (6 porcií)
- Lipánek topený syr
- 2 menšie baklažány
- 5 zemiakov (cca 500 g)
- soľ
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky škorice
- tymián, oregano, bobkový list, muškátový oriešok
- 500 g hovädzieho alebo jahňacieho mletého mäsa
- 1 dl červeného vína
- 400 g paradajok v plechovke
- 90 g Juhočeského masla
- 70 g hladkej múky
- 600 ml Juhočeského mlieka
Návod na prípravu
Baklažány nakrájame na zhruba centimetrové prúžky. Môžeme ich osoliť a nechať vypotiť. Vodu potom zotrieme obrúskom. Zemiaky nakrájame na tenšie plátky. Kolieska poukladáme na plech s papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi 25 minút.
Na panvici opečieme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme korenie, ktoré necháme minútku rozvoňať. Potom pridáme mleté mäso, soľ, čierne korenie a zhruba 5 minút restujeme. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak, víno a ešte ďalšie 2 minúty restujeme.
V stredne veľkom kastróliku pripravíme zápražku. Rozpustíme maslo, na ktorom krátko opečieme múku. Po častiach zamiešame mlieko, až nám vznikne svetlý bešamel. Do bešamelu pridáme 5 trojuholníčkov topeného Lipánka. Podľa chuti dosolíme a ochutíme muškátovým orieškom.
Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom. Na jej dno dáme zemiaky, na ne baklažány, mleté mäso, opäť baklažány, zvyšok mäsa a navrch bešamel. Musaku dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 45 minút, až kým nie je krásne opečená.