Opečené zemiakové šišky s makom a s krémom z tradičného Lipánka
Ingrediencie (2 porcie)
- 400 g zemiakov
- 0,5 lyžičky soli
- 1 vajce
- 220 g hrubej múky
- 1 lyžica cukru
- 0,5 lyžice maku
- 50 g Juhočeského masla
- 2 balenia tradičného Lipánka
- 100 g mrazených čučoriedok alebo lesnej zmesi
- 0,5 lyžice citrónovej šťavy
- 1,5 lyžice práškového cukru
- kôra z polovice citróna
Návod na prípravu
Olúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Potom ich nastrúhame, zasypeme múkou, osolíme, pridáme vajce a spracujeme zemiakové cesto. Z cesta vyvaľkáme dlhé valčeky, z ktorých nakrájame prúžky a vytvarujeme šišky. Vhodíme do vriacej vody a varíme cca 4 minúty. Mak zmiešame s práškovým cukrom. Mrazené ovocie rozmrazíme a zmiešame s tradičným Lipánkom, dochutíme práškovým cukrom, citrónovou šťavou a kôrou. Šišky posypeme makom a prelejeme krémom a rozpusteným Juhočeským maslom.