Ryžové gule so syrom Lipánek plnené mletým mäsom
Ingrediencie (na 12 gulí)
Ryžové gule:
- 250 g ryže arborio
- 1,3 l vody
- 20 g Juhočeského masla
- soľ
- olivový olej
- 50 g syra Lipánek 48%
Mäsová zmes:
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 0,5 cibuľa
- 200 ml sekaných paradajok
- 100 g syra Lipánek 48%
- 20 g Juhočeského masla
- soľ
- korenie
- 50 g mrazeného hrášku
- 200 g hladkej múky
- 300 g strúhanky
- olej na vyprážanie
Návod na prípravu
Do hrnca nalejeme olivový olej, zľahka opražíme suchú ryžu, zalejeme 1 litrom vody, osolíme a varíme do zmäknutia. Po uvarení vmiešame 50 g syra Lipánek a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso, paradajky, osolíme a okoreníme. Varíme cca 30 minút. Nakoniec pridáme hrášok a zvyšok syra Lipánek. Zo studenej ryže vytvarujeme guličky, do ktorých urobíme prstom jamku a naplníme ich mäsovou zmesou. Múku zmiešame s 300 ml vody. Hotové guličky obalíme v múke a strúhanke. Obalenie opakujeme dvakrát. Pečieme vo väčšom množstve oleja dozlatista.