Šišky s Tvarohovým Lipánkom a slivkovým džemom
Ingrediencie
- 250 ml vlažného trvanlivého Juhočeského mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 65 g práškového cukru
- 1 droždie
- 60 g rozpusteného vlažného Juhočeského masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 lyžice rumu
- 2 balenia tvarohového Lipánka
- 300 g slivkového džemu
- 300 g tuku na vyprážanie
Návod na prípravu
Z dvoch lyžíc trvanlivého Juhočeského mlieka, dvoch lyžičiek cukru a droždia vymiešame kašičku a necháme vzísť kvások. V mise prešľaháme múku, cukor, trvanlivé Juhočeské mlieko, vajce, žĺtok a Juhočeské maslo. Potom pridáme kvások a vypracujeme nelepivé cesto. Pod utierkou necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske si z cesta vyvaľkáme placku asi 1,5 cm vysokú. Povykrájame kolieska, ktoré necháme cca 20 minút kysnúť. Po vykysnutí urobíme do koliesok jamku. Na panvici rozpustíme tuk, v ktorom šišky vyprážame pod pokrievkou cca šesť minút zo všetkých strán. Po vychladnutí šišky ozdobíme džemom a tvarohovým Lipánkom.