Šišky so sladkou nátierkou Lipánek plnené džemom
Ingrediencie (2 porcie)
- 25 g Juhočeského masla
- 20 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 125 g čerstvého Juhočeského mlieka
- 1 lyžička cukru
- 15 g sušeného droždia
- 250 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 1 pohár marmelády
- 1 čokoládová nátierka Lipánek
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
- ovocie a čerstvá mäta na ozdobu
Návod na prípravu
V miske vyšľaháme žĺtky, práškový cukor, Juhočeské maslo a citrónovú šťavu. Do vlažného čerstvého Juhočeského mlieka pridáme lyžičku cukru, droždie, lyžicu múky, všetko zamiešame a necháme bokom cca 10 minút kysnúť. Do žĺtkovej zmesi vlejeme kvások a pridáme zvyšok múky so soľou. Zarobíme nie príliš tuhé cesto. Poprášime múkou, prikryjeme a necháme približne jednu hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho asi 1 cm vysokú placku. Na polovici cesta tvorítkom s priemerom 3–4 cm ľahko naznačíme krúžky. Do ich stredu položíme lyžičku marmelády. Druhú časť cesta preklopíme. Okolo vyvýšených miest ich pritlačíme prstami, aby sa cesto spojilo, a tvorítkom vykrájame šišky. Necháme 20 minút kysnúť. V polovici kysnutia šišky otočíme, aby kysli rovnomerne. Šišky osmažíme v dostatočnom množstve oleja, pocukrujeme ich práškovým cukrom a každú šišku ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka čokoládovou nátierkou Lipánek.