Sladký dyňový chlebík s hrozienkami a tvarohovým Lipánkom
Ingrediencie (1 forma na biskupský chlebíček)
- 190 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
- 150 g kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky perníkového korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 30 g hrozienok
- 2 vajcia
- 300 g dyne hokaido
- 150 g Juhočeského masla
- 1 balenie tvarohového Lipánka
Návod na prípravu
Juhočeské maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Do misy nastrúhame dyňu, osolíme a necháme „vypotiť“. Vyžmýkame prebytočnú tekutinu a pridáme vajce, vychladnuté Juhočeské maslo a zľahka prešľaháme metličkou. Všetky suché ingrediencie spolu premiešame v miske a pridáme k tekutej zmesi. Cesto dobre zamiešame, a nakoniec vmiešame tvarohového Lipánka. Formu na biskupský chlebíček vytrieme Juhočeským maslom, vysypeme múkou a vlejeme cesto. Chlieb pečieme pri 180 °C asi 20 minút.