Špenátová roláda s Lipánkem Zlaťáčkem
Ingrediencie (8 porcií):
- 200 g špenátu
- 100 g Juhočeského tvarohu
- 1 strúčik cesnaku
- 3 bielka
- 3 lyžice hladkej múky
- muškátový oriešok
- soľ, čierne korenie
Náplň:
- 1 sýr Lipánek Zlaťáček
- 2 balenie Juhočeského žervé
- 100 g sušených paradajok
- sušené oregano
- soľ, čierne korenie
Návod na prípravu
Najprv si pripravíme cesto. Špenát dáme do mixéru a rozmixujeme ho na hladké pyré. Pridáme k nemu tvaroh, prelisovaný cesnak a ušľahané bielka. Nakoniec opatrne vmiešame 3 veľké lyžice hladkej múky, štipku muškátového orieška, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
Na plech si pripravíme papier na pečenie a rovnomerne naňho rozotrieme špenátové cesto. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10–12 minút, až kým cesto neztuhne, ale stále zostane pružné. Po upečení necháme cesto vychladnúť.
Medzitým si pripravíme náplň. Nakrájame sušené paradajky na drobné kúsky. V miske zmiešame Zlaťáčka, oba smotanové syry, nasekané paradajky, štipku sušeného oregana, soľ a čierne korenie. Všetko premiešame, aby vznikla hladká náplň.
Na špenátový korpus rovnomerne natrieme pripravenú náplň a pomocou papiera na pečenie cesto opatrne zarolujeme do pevnej rolády. Roládu zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ju aspoň na hodinu do chladničky, aby stuhla.
Pred podávaním roládu nakrájame na plátky.