Švédske mäsové gule so syrom Lipánek
Ingrediencie (na 2 porce)
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 3 lyžice strúhanky
- 100 g syra Lipánek nakrájaného na kocky
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- 300 g zemiakov
- 80 g Juhočeského masla
- 1 lyžička hladkej múky
- 2 lyžice brusnicového džemu
- snietka pažítky
- 0,5 l vývaru alebo vody
Návod na prípravu
V mise zmiešame mäso, strúhanku, vajce a pokrájaný syr Lipánek. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Zo zmesi vytvoríme gule a priemere cca 4 cm. Gule opečieme na Juhočeskom masle na panvici zo všetkých strán a vyberieme. Do panvice nasypeme hladkú múku a zľahka opečieme. Zalejeme vývarom alebo vodou a vzniknutú omáčku prevaríme. Dosolíme a vrátime gule späť. Dusíme pod pokrievkou cca 45 minút. Varené zemiaky zmiešame s pažítkou a podávame s mäsovými guľami preliatymi omáčkou a brusnicovým džemom.