Syrový quiche s topeným syrom Lipánek, pórom a šampiňónmi
Ingrediencie
Cesto:
- 260 g hladkej múky
- 130 g Juhočeského masla
- 60 g studenej vody
- štipka soli
Náplň:
- 1 Lipánek topený syr
- 1 Juhočeská smotana
- 5 vajec
- 250 g šampiňónov
- 1 menší pór
- 2 lyžice masla
- soľ, čierne korenie
Na dokončenie:
- červená cibuľa
- 3 šampiňóny
- 50 g plátkového syra Lipánek gouda
Návod na prípravu
Maslo nakrájame na kocky a zapracujeme ho do múky so štipkou soli. Vznikne nám hmota, ktorú spojíme pridaním vody. Cesto príliš nemiesime, akonáhle drží pohromade, je hotové. Dáme ho aspoň na 2 hodiny odpočinúť do chladničky.
Vychladené cesto rozvaľkáme na tenkú placku, ktorú premiestnime do koláčovej formy. Okraje pritlačíme k forme a odrežeme prevísajúce časti. Cesto poprepichujeme vidličkou a prikryjeme ho papierom na pečenie s fazuľou alebo inou strukovinou. Cesto tak bude po upečení krásne rovné. Dáme ho piecť na 10 minút pri 180 °C.
Medzitým si pripravíme náplň. V panvici na sucho orestujeme nakrájané a olúpané šampiňóny. Potom pridáme maslo s pórom a restujeme ďalších 5 minút. Nakoniec pridáme topený syr a trochu smotany, v ktorej syr rozpustíme. Zmes preložíme na predpečený korpus.
V miske rozmiešame vajíčka so zvyšnou smotanou a soľou a nalejeme ich na korpus. Na vrch môžeme quiche dozdobiť šampiňónmi, cibuľou a syrom.
Dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na ďalších 30 minút do zlatista.