Tartaletky s jablkami a Tvarohovým Lipánkom
Ingrediencie (na 4 porcie)
Korpus
- 75 g Juhočeského masla
- 1 vajce
- 150 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- štipka soli
- fazule alebo kamienky na zaťaženie cesta pri pečení
Náplň
- 4 jablká
- 1 lyžica práškového cukru
- šťava z jedného pomaranča
Karamel
- 100 g Juhočeského masla
- 50 ml trvanlivej Juhočeskej smotany
- 100 g kryštálového cukru
- 2 balenia tvarohového Lipánka
Postup
Všetky suroviny na korpus zmiešame a vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme cca 60 minút odpočinúť v chladničke. Cesto rozvaľkáme na pol centimetra silný plát a rozdelíme na štyri časti. Cesto vložíme do formičiek na tartaletky a tvarujeme až po okraj formy. Dno cesta poprepichujeme vidličkou. Z papiera na pečenie vystrihneme štyri kruhy v priemere formičky, vložíme ich do formičiek a zaťažíme napríklad fazuľami, aby sa nám pri pečení nezosunul okraj cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 5-10 minút. Po vychladnutí naplníme jedným balením tvarohového Lipánka. Jablká nakrájame alebo nastrúhame na veľmi tenké plátky. Vzniknuté kolieska prerežeme na polovicu, polejeme pomarančovou šťavou a premiešame s cukrom. Vložíme na 30 sekúnd prehriať do mikrovlnky. Potom si plátky jabĺk zrolujeme a ukladáme smerom od stredu ku krajom. Postupne prikladáme ďalšie plátky jabĺk, až vznikne tvar ruže. Vložíme do chladničky a pripravíme si karamel. V hrnci necháme skaramelizovať cukor. Primiešame trvanlivú Juhočeskú smotanu a Juhočeské maslo. Hotovým karamelom tartaletky prelejeme a ozdobíme tvarohovým Lipánkom.