Tradičné košické bobáľky s Lipánkom
Ingrediencie
- 40 g droždia
- 200 g maku
- 1 kg hladkej múky
- 0,75 l plnotučného Juhočeského mlieka
- 100 g rozpusteného Juhočeského masla
- práškový cukor
- 2 vajcia veľkosti M
- štipka soli
- 1 balenie tradičného Lipánka
- med
- škorica
- orechy
Postup
Z droždia, 1 dcl vlažného Juhočeského mlieka a cukru necháme vzísť kvások. Do preosiatej múky prisypeme cukor a soľ. Premiešame a vložíme do kuchynského robota. Postupne pridávame zvyšné suroviny a pripravený kvások. Vymiesime hladké cesto a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutí tvoríme malé bobaľky. Rozmiestnime ich na plech s papierom na pečenie a pečieme 12 minút pri 175 °C. Po upečení povaríme v mierne osolenej vode cca 2 minúty. Vyberieme, posypeme makom, cukrom a pridáme tradičného Lipánka. Podľa chuti môžeme použiť aj orechy, škoricu alebo med.