Trhací chlieb so syrom Lipánek gouda
Indrediencie (8 porcií)
- 320 g hladkej múky
- 80 g celozrnnej žitnej múky
- 20 g olivového oleja
- 250 g vlažnej vody
- 7 g sušeného droždia
- 9 g soli
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
Náplň:
- 3× sýr Lipánek gouda
Cesnakové maslo:
-
100 g Juhočeského masla izbovej teploty
-
3 strúčiky cesnaku
-
hrsť nasekaných bylín
-
štipka soli
Návod na prípravu
Suroviny na cesto spracujeme v robote na cesto alebo ručne, a necháme hodinu kysnúť. Medzitým si pripravíme bylinkové maslo. Maslo v miske zmiešame s prelisovaným cesnakom, bylinkami a soľou. Formu na biskupský chlebíček vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Môžeme ju tiež vyložiť papierom na pečenie. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na veľký plát (približne 50×40 cm). Potrieme ho bylinkovým maslom a rozmiestnime naňho plátky syra. Po dlhšej strane rozkrájame plát na 4 pruhy. Tie naskladáme na seba a nakrájame na cca 8 cm dlhé obdĺžniky. Vrstvíme ich do pripravenej formy „nastojato”. Chlebík necháme ešte 30 minút kysnúť a potom ho pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 40 minút do zlatista.