Vanilkové lievančeky s rozvarom z lesného ovocia
Ingrediencie (4 porcie):
- 200 g hladkej múky
- 8 g prášku do pečiva
- 230 g Juhočeského mlieka
- 2 lyžice vanilkovej nátierky Lipánek
- 50 g rozpusteného Juhočeského masla
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kryštálového cukru
Ovocný rozvar:
- 150 g mrazeného lesného ovocia
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)
Lipánek vanilková nátierka na natrenie lievancov
Návod na prípravu
Najprv si pripravíme cesto na lievančeky. V mise zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Pridáme vajce, mlieko, rozpustené maslo a dve lyžice vanilkovej nátierky Lipánek. Všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto. Necháme ho pár minút odpočinúť.
Medzitým si pripravíme ovocný rozvar. Mrazené lesné ovocie dáme do malého hrnca a pridáme cukor. Za stáleho miešania zahrievame, až kým ovocie nepustí šťavu, prípadne môžeme pridať vodu. V troche vody taktiež rozmiešame kukuričný škrob, pridáme ho do hrnca k ovociu a za stáleho miešania varíme, až kým zmes nezhustne. Rozvar necháme vychladnúť.
Na panvici s nepriľnavým povrchom alebo na lievancovníku rozohrejeme trochu prepusteného masla. Naberačkou nalievame cesto na panvicu a tvoríme malé lievance. Pečieme ich na strednom plameni z oboch strán dozlatista.
Hotové lievance podávame natreté vanilkovou nátierkou Lipánek a preliate ovocným rozvarom.