Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými orechmi
Ingrediencie (4 porcie)
- 2 ks Lipánka vanilkového
- 140 g Juhočeskej smotany
- 2 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
- piškóty
- 2 jablká
- ½ lyžičky škorice
Na čokoládovú polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml Juhočeskej smotany
Na karamelizované orechy:
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžica Juhočeského masla
- 100 g orechov
Návod na prípravu
Jabĺčka zbavíme jadierok a nakrájame ich na kúsky. Dáme do hrnca, pridáme škoricu a cca 100 ml vody. Jablka varíme, až kým nezmäknú, potom ich necháme vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme do tuha. K smotane pridáme Lipánkov a cukor. Metlou všetko spojíme v hladký krém, ktorý necháme vychladiť v chladničke, než pripravíme čokoládu a orechy.
Na čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu spoločne so smotanou. Miešame, až kým nevznikne hladká a lesklá poleva.
Za stáleho miešania necháme v hrnci rozpustiť cukor, až kým nezíska zlatistú farbu. Pridáme maslo a miešame, až kým sa všetko nespojí. Do karamelu nasypeme orechy a rýchlo premiešame, aby sa obalili. Orechy preložíme na papier na pečenie, rozotrieme ich a necháme vychladnúť.