Veľkonočný mazanec s tradičným Lipánkom
Ingrediencie (na 2 menšie mazance)
- 100 g Juhočeského masla
- 2 žĺtka
- 1 lyžíca rumu
- 50 g hrozienok
- 30 g droždia
- 500 g polohrubej múky
- 150 ml trvanlivého Juhočeského mlieka
- 50 g tradičného Lipánka
- 100 g cukru
- 1/3 lyžičky soli
- 1/2 vanilkového cukru
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry
Návod na prípravu
Z malej časti vlažného mlieka, droždia, lyžice cukru a lyžice múky si pripravíme kvások. Zmiešame zvyšok múky, soľ, hrozienka, cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtka, zvyšné mlieko, rum, rozpustené maslo, Lipánka a kvások. Vypracujeme hladké cesto. Necháme cca jednu hodinu kysnúť. Potom ho rozdelíme na dva diely a vytvarujeme bochníky. Prikryjeme utierkou a necháme cca 15 minút odpočinúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 10 minút. Po uplynutí tejto doby znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 45 minút. Podávame natreté obľúbeným Lipánkom.