Zemiakové lasagne s mletým mäsom a syrom Lipánek
Ingrediencie (na 4 porcie)
- 1 kg zemiakov
- 600 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
- 4 balenia syra Lipánek
- 1 cibuľa
- 1 pór
- 4 paradajky
- 250 ml trvanlivej Juhočeskej smotany
- 3 strúčiky cesnaku
- bazalka
- oregano
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Návod na prípravu
Zemiaky a cesnak olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pór, cibuľu a paradajky nakrájame na kolieska. Plech vytrieme maslom. Naskladáme prvú vrstvu zemiakov. Osolíme, okoreníme, posypeme oreganom, bazalkou, trochou cesnaku, pridáme paradajky, cibuľu a pór. Potom dáme vrstvu mäsa a na ňu vrstvu syra. Na ňu opäť vrstvu zemiakov a takto pokračujeme. Končíme vrstvou zemiakov, pokladieme na nich syr a zalejeme smotanou. Priklopíme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca jednu hodinu. Na posledných 10 minút odklopíme a necháme syr zozlatnúť.