Zemiakový koláč s orechovou náplňou a Lipánkom
Ingrediencie
- 250 g varených zemiakov
- 200 g špaldovej pšeničnej múky
- 100 g Juhočeského masla
- 2 žĺtky
- 100 ml Juhočeského mlieka
- 30 g medu
- 10 g droždia
- štipka soli
Orechová náplň
- 200 g mletých lieskových orechov
- 40 g medu
- 1 jablko
- hrozienka namočené v rume
- 1 Lipánek kakaový
- 50 ml Juhočeskej smotany
- 20 g plátkových mandlí
Zemiaky nastrúhame najemno. Prisypeme múku, do ktorej urobíme jamku na maslo, med a kvasnice. Ďalej pridáme žĺtky, soľ, rozpustené Juhočeské maslo a zamiešame. Malo by vzniknúť nie príliš tuhé cesto. Formu alebo plech vyložíme papierom na pečenie a cesto rozotrieme stierkou. Necháme cca 20 minút kysnúť a medzitým si pripravíme náplň. Suroviny na orechovú náplň zmiešame dohromady a rovnomerne rozprestrieme na koláč stierkou. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri 180 °C dozlatista. Po vybraní ozdobíme nasekanými mandľami.