Zemiaky plnené lososom, syrom Lipánek 48 % a špenátom
Ingrediencie
- 1 balenie syra Lipánek 48 %
- 5 väčších zemiakov
- 200 g lososa
- 2 hrste baby špenátu
- 200 ml čerstvej Juhočeskej smotany
- štipka muškátového orieška
- 2 lyžice Juhočeského masla + na pečenie
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 žĺtky
- soľ
- čierne korenie
- hrsť pažítky
- 5 vetvičiek tymiánu
- hrubozrnná horčica + nakladaná červená cibuľa
Návod na prípravu
Zemiaky umyjeme a každý zabalíme zvlášť do alobalu s tymiánom, olivovým olejom a soľou. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30–40 minút podľa veľkosti. Upečené zemiaky vyberieme z alobalu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Lososa osolíme, posypeme čiernym korením a pečieme na panvici s rozohriatym Juhočeským maslom kožou dolu. Po cca 4 minútach otočíme a pečieme ďalších cca 5 minút. Vychladnuté zemiaky rozkrojíme na polovicu a vydlabeme. Vydlabané vnútro vidličkou alebo metličkou zmiešame so žĺtkom, ohriatym Juhočeským maslom a čerstvou smotanou. Pridáme muškátový oriešok, najemno nakrájanú pažítku, natrhaného lososa, špenát a na kocky nakrájaný syr Lipánek 48 %. Dochutíme soľou a čiernym korením. Hotovou zmesou naplníme vydlabané polovice zemiakov a zapečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút. Podávame s hrubozrnnou horčicou a nakladanou červenou cibuľkou.