Žemličky s rozmarínom a syrom Lipánek
Ingrediencie
Na cesto
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 1 vajce
- 30 ml oleja
- 180 ml vlažnej vody
Na dokončenie
- 1x balenie syra Lipánek
- 60 g masla
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce na potretie
- 2 lyžičky sezamových semienok
Postup
Droždie rozdrobíme do menšej misky, pridáme cukor a dôkladne miešame, až kým nebude droždie takmer tekuté. Do misy kuchynského robota pridáme preosiatu múku so soľou a dobre premiešame. Do múky urobíme jamku, rozklepneme do nej vajce, pridáme olej, vlažnú vodu a kašičku z droždia a vypracujeme hladké a pružné cesto. Necháme v teple kysnúť asi hodinu. Ak sa neponáhľame, cesto zhruba po hodine prepracujeme a necháme kysnúť ďalej. V miske rozpustíme maslo. Lyžicou masla vymažeme menší plech (alebo formu na tortu) a k zvyšku masla pridáme prelisovaný cesnak a nasekaný rozmarín. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnako veľkých kúskov, do každého zabalíme guľôčku syra a vytvoríme malý bochník. Bochníčky namočíme do masla a ukladáme vedľa seba na plech. Prikryjeme utierkou a necháme ich ešte asi 20 minút kysnúť. Zohrejeme rúru na 180 stupňov. Rozmiešame vajce s trochou vody a žemličky zvrchu potrieme. Posypeme sezamom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 25 minút, až je povrch zlatistý a žemličky upečené.